ADHD komt statistisch gezien het meeste voor bij jongeren tussen de 10 en 19 jaar. In elke leeftijdscategorie zijn er meer mannen met symptomen dan vrouwen, maar het aantal vrouwen met ADHD-achtige symptomen stijgt. Meer dan 260.000 mensen in Nederland waren in 2020 bij de huisarts bekend met ADHD-achtige symptomen. Het aantal vrouwen met ADHD is tussen 2011-2020 meer dan verdubbeld.1
De statistieken spreken over mensen met vastgestelde symptomen. De belangerijkste symptomen zijn; snel afgeleid, moeite met concentreren, druk, impulsiviteit, problemen in het dagelijkse leven en in omgang met anderen.
Naast de mensen waarbij ADHD symptomen zijn vastgesteld, zijn er in Nederland nog meer mensen met drukte in het hoofd en in het lijf, zonder precies te weten waar het vandaan komt. Wanneer u of uw kind er last van heeft, is de reden waarom u druk bent wellicht ook niet zo interessant. Een veel gestelde vraag is: 'Hoe kan ik leven met deze drukte?' en: 'Is medicatie van de dokter de enige uitweg naar rust en concentratie?' Deze vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden. Maar het vooruitzicht is positiever dan u misschien denkt!
Medicatie
Gewoonlijk kan de huisarts u doorverwijzen om een diagnose te laten stellen. Met deze diagnose kunnen de juiste medicijnen voorgeschreven worden. ADHD-medicijnen gaan drukte tegen en maken het makkelijker om mee te draaien in de klas of op het werk. Deze medicijnen werken alleen als de patiënt daadwerkelijk ADHD heeft en mogen alleen ingenomen worden onder toezicht van een arts.
Hoewel de dokter niet zomaar iets voorschrijft, laten onderzoeken zien dat sommige vormen van medicatie gevolgen kunnen hebben voor de hersenen die niet altijd positief zijn.2 Daarnaast kan er sprake zijn van het beruchte rebound effect wanneer de medicijnen uitgewerkt raken.
Vetzuren
Studies met kinderen t/m 18 jaar hebben laten zien dat het mogelijk is om de dosering van medicatie te verlagen, in combinatie met het dagelijks innemen van omega-3/6 vetzuren in de juiste verhouding.3 Dat is goed nieuws voor mensen die minder medicatie willen gebruiken, of zelfs helemaal willen stoppen. Het innemen van omega-3 vetzuren kan bijdragen aan een normaal concentratievermogen en een normaal geheugen.3 Ouders ervaren dat kinderen beter meedraaien op school en hogere cijfers halen wanneer het kind dagelijks de juiste verhouding in vetzuren binnenkrijgt.
>> Extra informatie: Er is een studie die suggereert dat de vetstofwisseling in adolescenten met ADHD niet hetzelfde werkt als in de controlegroep zonder ADHD.4 Super interessant!
Prikkels
Situaties die voor sommigen niet belastend lijken, zorgen bij anderen voor chaos in het hoofd. Een drukke schoolklas of open kantoorruimte kunnen het moeilijk maken om geconcentreerd te blijven. Ook geluid en beeld kunnen afleidend werken. Deze prikkels zijn helaas niet altijd te vermijden en daarom kan het nuttig zijn om steun te zoeken in de vorm van medicatie of suppletie. Wanneer traditionele medicatie niet de voorkeur geniet, heeft de natuur een oplossing die u misschien verder kan helpen.
Hulp uit de natuur
Een stof die effectief drukte kan verminderen en het aandachtsvermogen lijkt te verbeteren is Baicaline en komt van nature voor in de Scutellaria Baicalensis5 (Blauw Glidkruid, in het Nederlands). Effectief is daarnaast L-theanine, deze stof komt van nature voor in groene en zwarte thee. L-theanine heeft positief effect op de hersengolven en kan zorgen voor ontspanning en kalmte bij zowel onrust als drukte.6 Ook helpt L-theanine het concentratievermogen een handje, zonder nadelige effecten als vermoeidheid of sufheid.7
Experts combineerden daarom Blauw Glidkruid, L-theanine met omega vetzuren uit Haringkuit. Hiermee is een natuurlijk alternatief gecreëerd voor zowel volwassenen als kinderen!
Leefstijl
Gewoontes, ritme en leeftstijl hebben een grote invloed op hoe wij functioneren. Hoe wij ons voelen heeft namelijk een direct gevolg op ons handelen. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld zo’n 66 dagen voordat onze hersenen gewend zijn aan een nieuwe gewoonte.7 Wanneer wij effectief ons leven willen veranderen, zouden we dagelijks hetzelfde patroon moeten herhalen voor minimaal 2 maanden! Dit klinkt pittig maar het kan de moeite waard zijn om de dagelijkse gewoontes, ritme en leefstijl onder de loep te nemen.
Wij vinden het belangrijk om te onderstrepen dat drukte niet negatief hoeft te zijn. Met behulp van de juiste voeding en leefstijl kan het mogelijk zijn om symptomen op te vangen en te gebruiken als hulpmiddel om persoonlijke doelen te bereiken.
Hoewel ‘de juiste voeding’ per persoon kan verschillen, is het advies doorgaans: eet vezels, groenten en vis (omega 3, eventueel in supplementvorm). Drink water, (kruiden)thee en niet te veel koffie. Beweeg dagelijks in de vorm van een wandeling of sport. Stop energie in iets wat u blij maakt, zoals dansen, hardlopen, schilderen of zingen. Doe iets wat u leuk vind om te doen! Ritme en regelmaat zijn uitdagend en kunnen restrictief voelen. Toch is het raadzaam om bijvoorbeeld voldoende te slapen. Bij weinig slaap kan het korte termijn geheugen u in de steek laten en krijgt chaos de kans om te overheersen.
Drukte is niet altijd makkelijk en er zijn veel mogelijkheden op het gebied van medicatie en suppletie. Raadpleeg een arts of therapeut voordat u supplementen combineert met medicatie. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!
Adviesdrogisterij.nl
Referenties:
1 https://www.vzinfo.nl/adhd/leeftijd-en-geslacht
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770255/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2275745/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6368814/
6 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464611000351
7 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.674