0

Alle Dagen Heel Druk?

Geplaatst op 18 Juli 2022
omega 3 omega 6 kinderen volwassenen ADHD L-theanine Haringkuit

Is medicatie van de dokter de enige weg naar rust en concentratie? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Maar het vooruitzicht is positiever dan u misschien denkt!

ADHD komt statistisch gezien het meeste voor bij jongeren tussen de 10 en 19 jaar1. In elke leeftijdscategorie zijn er meer mannen met symptomen dan vrouwen, maar het aantal vrouwen met ADHD-achtige symptomen stijgt1. Meer dan 260.000 mensen in Nederland waren in 2020 bij de huisarts bekend met ADHD-achtige symptomen1. Het aantal vrouwen met ADHD is tussen 2011-2020 meer dan verdubbeld1.

De statistieken spreken over mensen met vastgestelde symptomen. Er zijn dus nog meer mensen in Nederland met drukte in het hoofd en in het lijf, zonder precies te weten waar het vandaan komt.
Wanneer u of uw kind er last van heeft, is de reden waarom u druk bent wellicht ook niet zo interessant. Een veel gestelde vraag is: hoe kan ik leven met deze drukte? En: Is medicatie van de dokter de enige weg naar rust en concentratie? Deze vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden. Maar het vooruitzicht is positiever dan u misschien denkt!

Medicatie
Gewoonlijk kan de huisarts u doorverwijzen om een diagnose te laten stellen. Met deze diagnose kunnen de juiste medicijnen voorgeschreven worden. ADHD-medicijnen gaan drukte tegen en maken het makkelijker om mee te draaien in de klas of op het werk. Deze medicijnen werken alleen als de patiënt daadwerkelijk ADHD heeft en mogen dus alleen ingenomen worden onder toezicht van een arts.

Hoewel de dokter niet zomaar iets voorschrijft, laat onderzoek zien dat sommige vormen van medicatie gevolgen kunnen hebben voor de hersenen die niet altijd positief zijn.2 Daarnaast is er sprake van het beruchte rebound effect wanneer de medicijnen uitgewerkt raken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden op het gebied van medicatie.

Vetzuren
Studies met kinderen t/m 18 jaar hebben laten zien dat het mogelijk is om de dosering van medicatie te verlagen, in combinatie met het dagelijks innemen van omega-3/6 vetzuren in de juiste verhouding.3 Dit is goed nieuws voor mensen die minder medicatie willen gebruiken, of zelfs helemaal willen stoppen!
Het innemen van omega-3 vetzuren kan bijdragen aan een normaal concentratievermogen en een normaal geheugen.3 Ouders ervaren dat kinderen beter meedraaien op school en hogere cijfers halen wanneer het kind dagelijks de juiste verhouding in vetzuren binnenkrijgt.

>> Extra informatie: Er is een studie4 die suggereert dat de vetstofwisseling in adolescenten met ADHD niet hetzelfde werkt als in de controlegroep zonder ADHD. Super interessant!

Prikkels
Situaties die voor sommigen niet significant lijken, zorgen voor chaos in het hoofd van een ander. Een drukke schoolklas of open kantoorruimte kunnen het moeilijk maken om geconcentreerd te blijven. Ook geluid en beeld kunnen afleidend werken. Deze prikkels zijn helaas niet altijd te vermijden en daarom kan het nuttig zijn om steun te zoeken in de vorm van medicatie of suppletie. Wanneer traditionele medicatie niet de voorkeur geniet, heeft de natuur een oplossing die u misschien verder kan helpen.

Hulp uit de natuur
Een stof die effectief drukte kan verminderen en het aandachtsvermogen lijkt te verbeteren is Baicaline en komt van nature voor in de Scutellaria Baicalensis.5 (Blauw Glidkruid, in het Nederlands).
L-theanine is een stof die van nature voorkomt in groene en zwarte thee. L-theanine heeft positief effect op de hersengolven en kan zorgen voor ontspanning en kalmte bij zowel onrust als drukte.6 Ook helpt L-theanine het concentratievermogen een handje, zonder nadelige effecten als vermoeidheid of sufheid7.

Experts combineerden Blauw Glidkruid met L-theanine en omega vetzuren uit Haringkuit. Hiermee is een natuurlijk alternatief gecreëerd voor zowel volwassenen als kinderen!

Leefstijl
Volgens onderzoek duurt het gemiddeld zo’n 66 dagen voordat onze hersenen gewend zijn aan een nieuwe gewoonte.7 Wanneer wij effectief ons leven willen veranderen, zouden we dagelijks hetzelfde patroon moeten herhalen voor minimaal 2 maanden! Dit klinkt als een hele hoop moeite maar het kan de moeite waard zijn om de dagelijkse gewoontes onder de loep te nemen.

Wij vinden het  vooral ook belangrijk om te onderstrepen dat AD(H)D niet perse negatief hoeft te zijn. Met behulp van de juiste voeding en leefstijl is het mogelijk om de symptomen op te vangen en te gebruiken als hulpmiddel om persoonlijke doelen te bereiken.
Hoewel ‘de juiste voeding’ per persoon kan verschillen, is het advies doorgaans: eet vezels, voldoende groenten en vis (omega-3). Drink water, (kruiden)thee en eventueel een bakje koffie. Beweeg dagelijks in de vorm van een wandeling of sport. Stop die energie in iets wat u blij maakt, zoals dansen, hardlopen, schilderen of zingen. Doe iets wat jij leuk vind om te doen!
Ritme en regelmaat zijn uitdagend en kunnen restrictief voelen voor iemand met impulsieve ideeën en creatieve gedachten. Toch is het raadzaam om voldoende te slapen. Bij weinig slaap kan het korte termijn geheugen uw (nog meer) in de steek laten en krijgt chaos de kans om te overheersen.

Drukte is niet altijd makkelijk en er zijn veel mogelijkheden op het gebied van medicatie en suppletie. Raadpleeg altijd een arts of therapeut voordat u supplementen combineert met medicatie. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
1 https://www.vzinfo.nl/adhd/leeftijd-en-geslacht
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770255/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2275745/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6368814/
6 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464611000351
7 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.674

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven