Het immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme dat ons lichaam beschermt tegen aanvallende pathogenen zoals virussen en bacteriën. Voeding, leefstijl en omgeving zijn van invloed op het functioneren van dit mechanisme. Factoren zoals stress, geregeld binnen zitten of een tekort aan slaap kunnen het immuunsysteem verzwakken, zelfs wanneer uw voeding in orde is. Hierdoor kan het nuttig zijn om hulptroepen in te schakelen in de vorm van suppletie.
Het nut van levertraan
Levertraan bestaat uit de Omega-3 vetzuren EPA en DHA, vitamine A, vitamine D3 en vitamine E. Omega 3 vetzuren zijn veelvuldig onderzocht en staan bekend om hun positieve werking op de cellen die ons lichaam verdedigen tegen indringers.1 Vitamine A is belangrijk voor een normaal gezichtsvermogen, de longen en heel verrassend, het immuunsysteem.2 Vitamine E is krachtige antioxidant en houdt de cellen in goede vorm.3 Vitamine D3 is een stof die steeds meer aandacht krijgt vanwege zijn bijzondere goede functies in het menselijk lichaam. Verderop kunt u meer lezen over de belangrijke functies van vitamine D.
Vitamine A, D en E hebben met elkaar gemeen dat ze in vet oplosbaar zijn. Dit houdt in dat het lichaam deze stoffen opneemt wanneer het ingenomen wordt met iets vettigs. Echte levertraanolie bevat al deze stoffen in een kant-en-klaar opneembaar 'pakket' en dat maakt levertraan een prachtig natuurproduct, voor zowel volwassenen als kinderen, om de winter mee door te komen!
Vitamine D – vervanger van levertraan?
Veel van de bekende gezondheidsvoordelen van levertraanolie zijn te danken aan de van nature aanwezige vitamine D3. De bron van echte levertraanolie zal echter altijd dierlijk blijven. Voor degenen die liever geen (of minder) dierlijke producten willen gebruiken, is er ook vegetarische algenolie of veganistische opties voor vitamine D, zoals vitamine D3 uit korstmos. Let er wel op dat er een vettig stofje in de capsule of druppels zit, zoals olijfolie of MCT-olie, waardoor de vitamine D ook daadwerkelijk opgenomen kan worden in het lichaam.
Vitamine D en de weerstand
Er is sprake van een wereldwijd gezondheidsprobleem. Zo’n 50% van de wereldpopulatie zit onder de gewenste norm van vitamine D in het lichaam.4 Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Komen we in de zomer vaak genoeg buiten, dan leggen we direct een voorraadje vitamine D aan voor de winter. In de winter staat de zon in Nederland te laag om vitamine D aan te maken en zouden we het uit andere bronnen moeten halen, zoals voeding of suppletie.
Rachitis – Engelse ziekte
Rachitis – ook wel de Engelse ziekte genoemd – is een aandoening van het skelet dat veelal ontstaat bij kinderen door een tekort aan vitamine D. Rachitis werd voor het eerst vastgesteld in het begin van de zeventiende eeuw.5 Ook is rachitis in botten vastgesteld in archeologische vondsten van vóór het industriële tijdperk in Europa.5 Het tekort aan vitamine D zorgt er onder andere voor dat de boten slecht en of misvormd groeien.
Met de industriële revolutie kwam de ‘eerste golf’ van rachitis. Kinderen werkten overdag in fabrieken en de smog zorgde ervoor dat UVB-stralen van de zon geblokkeerd werden, waardoor de huid geen vitamine D kon aanmaken.
Sommige bronnen spreken over rachitis als een ziekte van het verleden maar dat is helaas niet het geval. Experts zeggen dat de wereld zich momenteel in een ‘derde golf’ van rachitis bevindt.5 Een genoemde oorzaak hiervan is verminderde blootstelling aan UVB-stralen van de zon door onder andere zonnebrandcrème, de moderne levensstijl en het dragen van algeheel bedekkende kleding (mede vanwege culturele redenen).5 Omdat voeding doorgaans onvoldoende tekorten kan aanvullen is suppletie in de meeste gevallen noodzakelijk.6
Vitamine D en de luchtwegen
Vitamine D speelt niet alleen een cruciale rol in de opname van calcium voor de botten, het is ook nodig voor sterke luchtwegen!6 De kennis over vitamine D en zijn biologische effecten op de weerstand van de longen en de cellen van ons immuunsysteem zijn in de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Het is experts duidelijk geworden dat vitamine D uitgebreide immunomodulerende effecten heeft, wat betekent dat het ons immuunsysteem niet alleen positief kan beïnvloeden maar ook kan aanpassen in ons voordeel.6
Het kan uitdagend zijn om leefstijlgewoontes zomaar aan te passen. Suppletie kan een gezonde leefstijl niet vervangen, maar het kan in sommige gevallen wél klachten voorkomen, waardoor u gezond de winter door kan komen. Zeker wanneer het gaat om vitamine D, een vitamine die iedereen het leven lang nodig heeft. Om zeker te weten hoeveel vitamine D er in uw lichaam zit, is het mogelijk om een bloedonderzoek te laten doen. Hier kunt u bij de huisarts of behandelaar naar vragen. Meten is weten!
Wilt u meer informatie? Of is er een onderwerp waar u graag over meer zou willen lezen? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies of tips. Wij zijn er voor u!
Adviesdrogisterij.nl
Referenties:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/
2 https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
5 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00795/full
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3559187/