0
De gouden kracht uit de natuur!

De gouden kracht uit de natuur!

Geplaatst op 20 Januari 2022
Curcuma Longa kurkumawortel gewrichten geelwortel bioperine zwarte peper opname

Er zijn veel Curcuma producten op de markt, echter Curcuma Longa en Curcumine zijn niet dezelfde stoffen. Daarnaast worden kerriepoeder, curucumawortelpoeder en Curcuma supplementen vaak door elkaar heen gebruikt.

Curcumine is de belangrijke stof die voorkomt in de kurkumawortel. De kurkumawortel bevat naast Curcumine ook een aantal andere belangrijke voedingsstoffen zoals, eiwitten, vitaminen en mineralen. Het goude gele curcumine is onderdeel van de curcuminoïden groep. De Kurkuma Longa wortel wordt ook wel afgekort 'Curcuma' genoemd.

Dat Curcuma gezondheid bevordert is niet nieuw. Al zo’n 4000 jaar geleden werd de curcumaplant in India gebruikt als smaakmaker in de keuken, als kleurstof en als huismiddel tegen vele kwalen. We vinden hier voorbeelden van in een eeuwenoud, indische medisch geschrift genaamd de Sushruta Samhita1. Top op de dag van vandaag wordt Curcuma gebruikt tijdens rituele baden bij festivals in India.

Tegenwoordig laten steeds meer wetenschappelijke studies zien dat het innemen van Curcuma, onder de juiste omstandigheden gezondheidsvoordelen kan hebben, bijvoorbeeld bij gewrichtsklachten2.

Gewrichtsklachten kunnen een een reactie zijn van het lichaam op beschadiging of bijvoorbeeld van bot-genezing. Gewrichtspijn kan vergezeld gaan met ontsteking. Onstekingen zijn in principe nuttig, ze helpen het lichaam te genezen! In sommige situaties raakt het lichaam in de war, wat als resultaat kan hebben: chronische ontstekingen. Curcumine kan helpen bij gewrichtsklachten2. Na 3 maanden gebruik kunnen de resultaten vergelijkbaar zijn met het gebruik van veel gebruikte medicijnen, zonder de veel gehoorde bijwerkingen van deze middelen2.

Curcuma producten?
Er zijn veel verschillende Curcuma preparaten in de handel. Echter omdat Curcumine, de belangsterijkste werkzame stof in de Curcuma, slecht wordt opgenomen, proberen leveranciers van voedingssupplementen, doormiddel van extractie en toevoegingen, de opname van Curucmine te verbeteren. De meeste leveranciers van Curcuma voedingssupplementen kiezen voor het gebruik van een niet-natuurlijk middel genaamd polysorbaat. Polysorbaat zorgt er voor dat Curcumine meer dan 1000 keer3 beter opgenomen wordt dan Curcumine uit de standaard curcumawortelpoeder. Andere leveranciers kiezen liever voor een natuurlijke extractie methode en voegen bioperine (een speciaal zwarte peper extract) toe. 

Hoewel het effect van Curcuma extract met polysorbaat sterker is, wil niet iedereen deze stof innemen. Bioperine heeft net als polysorbaat, een bewezen positief effect op de opname van Curcumine in ons lichaam2 en is geheel natuurlijk. Een Curcumine extract met bioperine is dus een uitstekend natuurlijk alternatief.

Heeft u een gevoelige maag? Dan klinkt een zwarte peper extract misschien niet zo prettig. Een Curcuma supplement onder de naam Bio-CM100® is dan een goede keuze. Het nadeel hiervan dat dit alternatief helaas wat duurder is. 

Tip: Indien u het kraakbeen wilt ondersteunen, zouden wij u een product met extra vitamine C aanbevelen. Op basis van een hoogwaardige Curcumine extract met bioperine heeft u een product met een zo'n breed mogelijke werking. Het kan raadzaam zijn om bij het gebruik van een supplement dit te overleggen met een arts of therapeut.

Er is dus een wezenlijk verschil tussen de kerriepoeder uit de supermarkt, losse Curcumawortelpoeder en een Curcuma extract supplement. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
The Sushruta Samhita
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
Schiborr et al., Mol. Nutr. Food Res., 2014, 58, 516-527.

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje