0
Houdt u vocht vast?

Houdt u vocht vast?

Geplaatst op 31 Juli 2023
vochtophoping vocht afdrijven kalium kruiden

Vocht vasthouden kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op complicaties. In dit blog leest u hoe vochtophopingen kunnen ontstaan en wat zelf u kunt doen om effectief vocht af te drijven. Ten slotte krijgt u van ons 3 tips om het vasthouden van vocht te voorkomen en als kers op de taart, een extra tip voor een slank gezicht!

Waarom houden we vocht vast?
We houden vocht vast wanneer lichamelijke weefsels niet goed in staat zijn om vocht af te voeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een ander woord voor vocht vast houden is oedeem.1

Vocht hoopt zich op wanneer het vocht ‘gevangen’ zit tussen lichamelijke weefsels. Vocht kan zich ophopen in de vingers, enkels, voeten, in de buik en in het gezicht. Ook de benen kunnen opzwellen. We spreken van een vochtophoping wanneer het vocht niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Dit heeft te maken met de balans tussen het lymfesysteem en de bloedvaten.1 Het vasthouden van vocht kan onder andere veroorzaakt worden door: warm weer, veel staan, hormonale veranderingen, te weinig bewegen, of een (te) hoge zoutinname.2 In sommige gevallen kunnen vochtophopingen een symptoom zijn van een ernstig onderliggend probleem. Het is daarom verstandig om uw huisarts te raadplegen wanneer u veel en regelmatig vocht vasthoudt.

Vochtophopingen herkennen
De gezwollen lichaamsdelen kunnen ongemak veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn om te lopen met gezwollen voeten en enkels. Zo kunt u herkennen dat uw lichaam vocht vasthoudt: Wanneer u met uw vinger in het gezwollen lichaamsdeel drukt, kan er een deukje ontstaan dat wel voor een paar seconden zichtbaar blijft.2 Abrupte schommelingen in lichaamsgewicht kunnen ook weergeven dat u vocht vasthoudt. U kunt zo 1 a 2 kilo aankomen tijdens een warme zomerdag! Het gezicht kan er ook wat boller uit gaan zien. Wanneer u meer ernstige symptomen ervaart, zoals kortademigheid, is het verstandig om uw arts te raadplegen.

Effectief vocht afdrijven
Gelukkig is er een heleboel dat u zelf kunt doen om vocht af te drijven. Er zijn bijvoorbeeld kruiden die vochtafdrijvend werken. Vochtafdrijvende kruiden zorgen ervoor dat u meer gaat plassen. Overtollig vocht wordt dan afgevoerd via de urinewegen waardoor de bloedvaten en het lymfe systeem kunnen worden ontlast en de zwellingen verdwijnen. Wij zijn zelf heel tevreden over de werking van Javaanse Thee (klik of tik hier) ook wel Kumis Kutjing genoemd. Javaanse Thee wordt gebruikt voor een goede vochtbalans in het lichaam en het stimuleert de werking van de lever en de nieren. Javaanse Thee is bij ons beschikbaar zowel als los kruid als in capsule-vorm. Een voordeel van Javaanse Thee is dat het kalium bevat, een essentieel mineraal. Andere kruiden waar u aan zou kunnen denken zijn: Solidago (Guldenroede), Paardenbloem, Groene thee en Brandnetel. Welk middel u ook gebruikt, drink er altijd voldoende water bij.

Kaliumtekort voorkomen
Vochtafdrijvende middelen stimuleren de productie van urine waardoor overtollig vocht een weg naar buiten kan vinden. Helaas is het mogelijk dat het lichaam via de urinewegen te veel kalium verliest, zonder dat dit direct waargenomen wordt. Kalium is essentieel voor de geleiding van elektrische prikkels in de spieren en zenuwen.3,4 Tevens is kalium belangrijk voor de bloeddruk en voor het hartritme. Een tekort aan kalium kan zorgen voor spierzwakte, vermoeidheid en zelfs hartritmeproblemen.3,4 Een kaliumtekort door vochtafdrijvers kan worden voorkomen door vochtafdrijvende middelen te gebruiken die kalium (klik of tik hier) bevatten, zoals Javaanse Thee.

Let op: Bij hart- en/of nierproblemen is het belangrijk om het gebruik van vochtafdrijvende middelen te overleggen met uw specialist. Ook bij medicijngebruik is het verstandig om uw specialist te raadplegen.

Bent u van dat vocht af? Lees hier hoe het weg blijft!
Tip 1: Dagelijks voldoende bewegen kan enorm helpen!2 Door te bewegen helpt u namelijk het lymfesysteem bij de verwijdering van vocht. Vormen van beweging zouden kunnen zijn: 20 minuten wandelen of fietsen, hardlopen, of trainen in de sportschool. Yoga, stretchoefeningen en massage zijn ook ondersteunend bij de verwijdering van vocht. Denk bij al dat bewegen wel aan uw waterinname.
Tip 2: Een goed gehydrateerd lichaam zorgt in de meeste gevallen voor een gezonde lichamelijke vochtbalans, waardoor vochtophopingen zouden kunnen worden voorkomen. Drink dagelijks voldoende water en geniet ook van een kopje kruidenthee.
Tip 3: Een dieet dat bestaat uit een variatie van groenten, kruiden, fruit en vezelrijke graanproducten werkt doorgaans bevorderend voor de goede vochtbalans.

Extra tip voor een slank gezicht:
Masseer het gehele gezicht zachtjes, in de richting van uw oren. Zo helpt u bij de verwijdering van overtollig vocht in het gezicht. Op den duur kan het gezicht slanker en de kaaklijn scherper ogen. U kunt hiervoor een gezichtsolie (klik of tik hier) gebruiken, of gewoon uw dagelijkse verzorging.  

Al met al is vocht vasthouden nog best wel een dingetje. Wij hopen u te hebben kunnen informeren over waar u op kunt letten en over wat u zelf kunt doen om vocht af te drijven. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

 Referenties:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537065/
2 https://www.medicalnewstoday.com/articles/187978#symptoms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8101903/

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje