0
Pollen in de lucht!

Pollen in de lucht!

Geplaatst op 27 Maart 2022
Pollen lente cetirizine loratadine scutellaria quercetine

Wat doen pollen en hoe veroorzaken ze zulke vervelende klachten?

Met de komst van warmer weer ontwaakt de natuur uit haar winterslaap. Hiermee komt de verspreiding van pollen op gang. Een ander woord voor pollen is stuifmeel. Pollen bestaan uit de mannelijke sporen van planten die zaden bevatten en ze zorgen, met behulp van wind en insecten, voor de bevruchting van planten. De verspreiding van pollen door bomen en andere planten begint in Nederland ongeveer half maart en eindigt rond oktober.

Iedereen kan (milde) klachten ervaren wanneer er pollen in onze lucht zweven. Zodra ons immuunsysteem pollen als indringers of als vijandig ziet, kan het lichaam besluiten de pollen 'aan te vallen'. Histamine wordt geactiveerd om de ‘vijand’ te bestrijden. Ons afweersysteem wil zich constant verdedigen met behulp van histamine waardoor moeheid, niezen, zanderige ogen en zelfs benauwdheid als klachten kunnen ontstaan. Sommige mensen hebben hier zo veel last van dat ze op een mooie dag liever binnen blijven. In zo’n geval spreken we doorgaans van een allergie.

Een overmatige productie van histamine in ons lichaam zorgt voor klachten
Gelukkig is de situatie niet helemaal hopeloos! Er zijn verschillende middelen die gebruikt kunnen worden om klachten, veroorzaakt door histamine, tegen te gaan. We hebben het dan niet over alle neussprays en oogdruppels die u wellicht al geprobeerd heeft maar andere hulpmiddelen zoals geneesmiddelen. Wij geven u graag enkele voorbeelden:

- Een bekend geneesmiddel tegen allergie is Cetrizine. Cetrizine wordt ingezet tegen hooikoorts klachten en ter verlichting van seizoensgebonden neus- en oogklachten.1 Het is verkrijgbaar in een tablet en is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.1
- Een andere bekend geneesmiddel tegen allergie is, is Loratadine.2 Dit middel is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 2 jaar2 en de werking van Loratadine is vergelijkbaar met Cetirizine.

Welk geneesmiddel het beste bij u past kan persoonsafhankelijk zijn. Elk geneesmiddel kan bijwerkingen geven en iedereen reageert anders. Bovengenoemde middelen zouden in ieder geval de allergieklachten moeten verminderen binnen 1 uur. Beide middelen behoren tot de groep geneesmiddelen die we anti-histaminica noemen. Ze remmen de afgifte van histamine in het lichaam. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Kruiden of voedingssupplementen?
Wanneer de voorkeur uitgaat naar een natuurlijk middel zou u Scutellaria kunnen overwegen. Het kruid Scutellaria Baicalensis (Glidkruid) wordt in de fytotherapie ook wel het 'blussend kruid genoemd'. Dit kruid kan een natuurlijke ondersteuning geven wanneer pollen in de lucht zweven.3 Het zijn onder andere de grote hoeveelheden flavonoïden in Scutellaria Baicalensis die hieraan bijdragen.3 In de meeste gevallen is de werking binnen 30 minuten merkbaar.3 Scutellaria kan ook preventief ingezet worden. Een groot pluspunt is dat Scutellaria geen invloed heeft op uw energieniveau. Scutellaria is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Quercetine is ook een goed natuurlijk alternatief. Quercetine is een stof (flavonoïde) die we tegenkomen in verschillende groenten en fruitsoorten. Quercetine heeft meer een reguleren werking.Net als bij een traditionele ondersteuning kan de werking persoonsafhankelijk zijn en kan het verstandig zijn uit te zoeken met uw behandelaar welk middel het beste bij u past. De ervaring leert dat men eerst start met Scutellaria, omdat dit iets sneller werkt. Vanwege het positieve effect op lange termijn is Quercetine een goede ondersteuning voor mensen die een langdurig effect willen hebben.4

Natuurlijk zijn de bovenstaande middelen maar een greep uit vele mogelijkheden. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

Tip:
Het is raadzaam om te (laten) onderzoeken op welke pollen u precies reageert, zodat u zich kunt voorbereiden op het pollenseizoen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag naar een arts of therapeut.

Referenties:
https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/bijsluiters/h35129.pdf
https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/bijsluiters/h28873.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6271178/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje