0
SOS Examenstress

SOS Examenstress

Geplaatst op 28 April 2024
examenstress rust in het hoofd Valeriaan Bacopa Vitamine B Sint-Janskruid

Last van examenstress? Voldoende slapen en lekker sporten zijn ontzettend goed voor het verlagen van je stresslevels. Maar wat als je daar helemaal geen tijd of mogelijkheid voor hebt? Lees gauw verder voor steengoed advies bij examenstress!

Wat is examenstress?
Nerveus zijn voor een examen is best normaal, het houdt je scherp. Een stressreactie kan daarentegen prestaties verminderen, en dit is waarom; Wanneer je erg gestrest bent, stuurt de hersenen signalen om stresshormonen aan te maken, vergelijkbaar met wanneer je oog in oog staat met een tijger. Hierdoor kom je in 'vecht-, vlucht- of bevriesmodus' terecht, ofwel survival-modus: de spieren spannen zich aan voor actie, de ademhaling versnelt zich en het lichaam produceert een hoop energie, om zo de kans op overleving te vergroten.

In zo’n situatie wordt activiteit van enkele delen van de hersenen minder geprioriteerd, waardoor het hersendeel dat verantwoordelijk is voor analytisch denken, problemen oplossen en keuzes maken, niet meer zo goed werkt.1
We hebben het hier over de prefrontale cortex. En laat dat nou juist het hersendeel zijn dat je hard nodig hebt tijdens een examen!  

Het probleem is dus dat de hersenen psychologische stress hetzelfde ervaren als fysiek gevaar, waardoor je minder goed kan nadenken. Hierdoor kan het zijn dat je zelfs de eenvoudigste antwoorden en handelingen vergeten, om je later te komen plagen wanneer het examen voorbij is.

Direct klachten verlichten
Examenstress kan snel verlicht worden met behulp van (plantaardige) anxiolytica. Anxiolytica zijn middelen die gevoelens van angst en onrust onderdrukken. De term anxiolytica vindt zijn herkomst in de Griekse woorden ‘anxios’ (angst) en ‘lysis’ (oplossen).  

Een voorbeeld van plantaardige anxiolytica die een aangetoonde kalmerende werking hebben zijn Valeriaan2 en Bacopa.3
Voor wat betreft Valeriaan kan je kan kiezen voor zuiver Valeriaan Extract, of voor een combinatie van valeriaan, passiebloem en citroenmelisse, een kruidencombinatie, die krachtig samenwerkt voor emotionele balans. Beide opties kunnen, afhankelijk van dosering en omstandigheden, binnen ongeveer 30 minuten werken.

Symptomen verlichten én het geheugen verbeteren?
Bacopa monnieri (ook wel brahmi genoemd) is een plantaardig middel dat veel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Bacopa kan onder andere ingezet worden voor zijn positieve werking op het geheugen, slapeloosheid, en als anxiolyticum. Klinische onderzoeken hebben verbeteringen aangetoond in het verbale leren, het vertraagd herhalen van woorden, het verbeteren van geheugen en het verminderen van angst bij het gebruik van Bacopa. Het kruid staat bekend als een kalmerende cognitieve versterker.Hiermee kan de rust behouden worden tijdens het actieve nadenken.

Onzeker en somberheid
Zie je het allemaal niet zo positief in? Sint Janskruid kan een uitstekend hulpmiddel zijn bij stress en somberheid.4 Het gras-achtige plantje draagt bij aan emotionele stabiliteit en aan een goed humeur! Voor een positief merkbaar effect mag het kruid dan 4 tot 6 weken van tevoren dagelijks ingenomen worden. Let wel op, Sint Janskruid kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Overleg supplementgebruik bij twijfel met je arts of specialist bij medicijngebruik.  

Kruid:   Ondersteuning bij:
Valeriaan   Stress, onzekerheid en lichamelijk ongemak
Bacopa   Stress, onzekerheid en beter geheugen
Sint Janskruid   Stress, onzekerheid en somberheid


Stressreacties voorkomen
Heel cliché gezegd is goed voorbereid zijn het halve werk. Wat wij hiermee bedoelen is dat het handig kan zijn om wat in huis (of in je tas) te hebben tegen de stress, zelfs wanneer je je prima voelt. Weten dat je iets achter de hand hebt is in sommige gevallen al voldoende om het hoofd koel te houden.

Het belang van B-vitamines
Studies met menselijke proefpersonen hebben aangetoond dat B-vitamines een grote rol spelen bij het verbeteren van stressbestendigheid, zowel bij mannen als vrouwen, zowel bij (klinisch) ongezonde als gezonde individuen. Her en der is er angstvermindering geconstateerd, maar de grootste effecten zag men in de verbetering van de algehele mood en stresslevels. Alle B-vitamines, maar speciaal B6, B12 en Foliumzuur, hebben een aangetoond stress-verminderend en mood-verbeterend effect.5 De effecten werden gemeten na minimaal 28 dagen van dagelijkse inname.

Leefstijl
Wil je op lange termijn wat aan die stresslevels doen? Zo veel mogelijk nachten goed slapen, voldoende bewegen en elke dag een rustmomentje nemen (zonder telefoon), kunnen je hierbij helpen. Slaap is ontzettend belangrijk voor een goed functionerend brein. Slaap je niet lekker? Het kan natuurlijk zijn dat examenstress je wakker houdt. Ons advies is om dan eens te kijken naar hulpmiddelen zoals Rhodiola en L-theanine. In combinatie met B-vitamines werken deze kruiden heerlijk samen voor een stressvrije nachtrust, zodat jij goed kan nadenken wanneer het echt belangrijk is!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of is er iets anders waar je graag meer over zou willen lezen? Vertel het ons! Wij zijn er voor jou.

Veel succes met je examen(s)!

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
1 
https://www.nature.com/articles/npjscilearn201611
2 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711309002906
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK589635/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557465/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770181/

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje