Wat is examenstress?
Nerveus zijn voor een examen is normaal. Een beetje spanning zorgt dat je alert blijft. Een echte stressreactie daarentegen kan juist prestaties verminderen. Dit komt door onze oeroude survivalmodus (vecht, vlucht of bevriesmodus), waardoor ons lichaam reageert alsof we oog in oog met een tijger staan. Hiermee gaan je spieren aanspannen om in actie te komen, je ademhaling versnelt en het lichaam produceert een hoop energie, om onze kans om het gevaar te overleven te vergroten.
In zo’n situatie wordt activiteit van enkele delen van de hersenen minder geprioriteerd, waardoor het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor analytisch denken, problemen oplossen en keuzes maken, niet meer zo goed werkt.1
We hebben het hier over de prefrontale cortex. En laat dat nou juist het hersendeel zijn dat je hard nodig hebt tijdens een examen!
Het probleem is dat de hersenen psychologische stress hetzelfde ervaren als fysiek gevaar, waardoor je minder goed kan nadenken. Hierdoor kan het zijn dat je zelfs de eenvoudigste antwoorden en handelingen vergeten, om je later te komen plagen wanneer het examen voorbij is.
Hoe kun je klachten direct verlichten?
Examenstress kan snel verlicht worden met behulp van (plantaardige) anxiolytica. Anxiolytica zijn middelen die gevoelens van angst en onrust onderdrukken. De term anxiolytica komt van de Griekse woorden ‘anxios’ (angst) en ‘lysis’ (oplossen).
Een voorbeeld van plantaardige anxiolytica die een aangetoonde kalmerende werking hebben zijn valeriaan2 en bacopa.3
Wat valeriaan betreft, kun je kiezen voor zuiver valeriaanextract, of voor een combinatie van valeriaan, passiebloem en citroenmelisse, een kruidencombinatie die samenwerkt voor emotionele balans. Beide opties kunnen, afhankelijk van dosering en omstandigheden, binnen ongeveer 30 minuten werken.
Symptomen verlichten én het geheugen verbeteren
Bacopa monnieri (ook wel brahmi genoemd) is een plantaardig middel dat veel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Bacopa kan onder andere ingezet worden voor zijn positieve werking op het geheugen, slapeloosheid, en als anxiolyticum. Klinische onderzoeken hebben verbeteringen aangetoond in het verbale leren, het vertraagd herhalen van woorden, het verbeteren van geheugen en het verminderen van angst bij het gebruik van bacopa. Het kruid staat bekend als een kalmerende cognitieve versterker.3 Hiermee kan de rust behouden worden tijdens het actieve nadenken.
Onzekerheid en somberheid
Zie je het allemaal niet zo positief in? Sint janskruid kan een uitstekend hulpmiddel zijn bij stress en somberheid.4 Dit grasachtige plantje draagt bij aan emotionele stabiliteit en aan een goed humeur! Voor een merkbaar positief effect moet het kruid dan 4 tot 6 weken van tevoren dagelijks ingenomen worden. Let wel op, sint janskruid kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Overleg supplementgebruik bij twijfel met je arts of specialist bij medicijngebruik.
Kruid: | Ondersteuning bij: |
Valeriaan | Stress, onzekerheid en lichamelijk ongemak |
Bacopa | Stress, onzekerheid en beter geheugen |
Sint janskruid | Stress, onzekerheid en somberheid |
Stressreacties voorkomen
Heel cliché gezegd is goed voorbereid zijn het halve werk. Wat wij hiermee bedoelen is dat het handig kan zijn om wat in huis (of in je tas) te hebben tegen de stress, zelfs wanneer je je prima voelt. Weten dat je iets achter de hand hebt is in sommige gevallen al voldoende om het hoofd koel te houden.
Het belang van B-vitaminen
Studies met menselijke proefpersonen hebben aangetoond dat B-vitaminen een grote rol spelen bij het verbeteren van stressbestendigheid, zowel bij mannen als vrouwen, zowel bij (klinisch) ongezonde als gezonde individuen. Her en der is er angstvermindering geconstateerd, maar de grootste effecten zag men in de verbetering van de algehele stemming en stressniveau. Alle B-vitaminen, maar speciaal B6, B12 en Foliumzuur, hebben een aangetoond stress-verminderend en stemmings-verbeterend effect.5 De effecten werden gemeten na minimaal 28 dagen van dagelijkse inname.
Levensstijl
Wil je op de lange termijn iets aan je stressniveaus doen? Zo veel mogelijk nachten goed slapen, voldoende bewegen en elke dag een rustmomentje nemen (zonder telefoon), kunnen je hierbij helpen. Slaap is ontzettend belangrijk voor een goed functionerend brein. Slaap je niet lekker? Het kan natuurlijk zijn dat examenstress je wakker houdt. Ons advies is om dan eens te kijken naar hulpmiddelen zoals Rhodiola en L-theanine. In combinatie met B-vitamines werken deze kruiden heerlijk samen voor een stressvrije nachtrust, zodat je goed kunt nadenken wanneer het echt belangrijk is!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of is er iets anders waar je graag meer over zou willen lezen? Vertel het ons! Wij zijn er voor jou.
Veel succes met je examen(s)!
Adviesdrogisterij.nl
Referenties:
1 https://www.nature.com/articles/npjscilearn201611
2 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711309002906
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK589635/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557465/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770181/