0
Transpiratiegeur en deodorant

Transpiratiegeur en deodorant

Geplaatst op 30 Juni 2023
Deodorant transpiratie anti-transpirant zweetgeur salvia

Waar komt lichaamsgeur vandaan?

Tijdens de pubertijd ontstaan er, onder invloed van hormonale veranderingen, geurtjes onder de oksels waar we niet heel gelukkig van worden. Leveranciers doen er van alles aan om producten te ontwikkelen die geurtjes tegen gaan. Maar waardoor ontstaat nou die zweetgeur? En hoe werkt deodorant eigenlijk?

Waardoor ontstaat zweetgeur?
Transpiratie, ofwel zweet, is in principe geurloos. Ons lichaam gebruikt zweetklieren in de huid om stofjes af te voeren die het niet meer nodig heeft. Bacteriën breken deze uitgescheiden stoffen, zoals vetzuren en aminozuren, af, en daardoor ontstaan er geurtjes.1  Welke stoffen er uitgescheiden worden is afhankelijk van ons dieet, leefstijl, hormoonhuishouding en medicijngebruik.

De pH-waarde van de okselhuid speelt een grote rol in welke bacteriën er in onze armholtes leven. Deze waarde ligt ergens tussen de pH 5.5 en pH 6.5. Stress, voeding en leefstijl zijn van invloed op de pH en kunnen daarmee dus de bacterieontwikkeling die geur veroorzaakt beïnvloeden. Ook kunnen huidverzorgingsproducten de pH-waarde verstoren, waardoor geur-veroorzakende bacteriën zich meer thuis voelen.

Wist u dat lichaamsgeur eigenlijk heel nuttig is? Lichaamsgeur heeft namelijk een functie in het vinden van sociale contacten.1 Met andere woorden: we voelen ons aangetrokken tot mensen die qua geur bij ons passen. Ondanks deze functie heeft lichaamsgeur een sterk sociaal stigma en gebruiken we doorgaans toch liever deodorant.

Hoe werkt deodorant?
Algemene deodorant bevat aluminium- en zinkzouten en parfum om de geur van transpiratie te maskeren. De meeste conventionele deodorants zijn afhankelijk van aluminiumverbindingen die de zweetklieren verstoppen. Zo voorkomt deodorant dat zweet naar het huidoppervlak komt, zodat de kans op geurtjes wordt voorkomen.2 Een andere naam voor dit soort deodorant is anti-transpirant.

Er zijn aanwijzingen dat een aantal aluminiumverbindingen mogelijk neurotoxisch zijn, huidirritatie zouden veroorzaken en de hormoonbalans zouden kunnen verstoren, wat het risico op andere klachten zou kunnen verhogen.2 Naast het verstoppen van de zweetklieren, kan deodorant geformuleerd zijn om pH-verlagend werken, waardoor bacteriën zich minder snel ontwikkelen.

Welke deodorant past bij u?
Er wordt goed nagedacht over de formulering van deodorants, zodat de kans op ongewenste bijwerkingen zo klein mogelijk blijft. Heeft u een gevoelige huid? Voor degenen die gevoelig zijn voor aluminium, zijn er alternatieven die dit ingrediënt niet bevatten. Sommige deodorants bevatten aluin als actief ingrediënt, waarvan wordt aangenomen dat het minder allergeen is dan andere ingrediënten met een vergelijkbare functie.2 Aluin is in vele gevallen een verbinding die over het algemeen wordt gezien als zachter voor de huid. Nog een optie is deodorant met het kruid Salvia (Salie). Salvia werkt zweetregulerend en heeft een samentrekkende werking op de huid. Daarnaast werkt Salvia ook nog eens wondhelend en antibacterieel!

Al met al is het moeilijk te zeggen welke deodorant er het beste bij uw lichaam past. Geur is heel persoonlijk. Tevens kan lichaamsgeur plotseling veranderen, waardoor uw favoriete deo ineens niet meer werkt. Onze voorkeur gaat uit naar producten die beter zijn voor het milieu van uw lichaam én voor het milieu van onze planeet. 

Lekker ruiken
Wanneer u last heeft van onaangename geurtjes, kunt u proberen te achterhalen wat de oorzaak is. De oorzaak zou bijvoorbeeld kunnen liggen in voedings- en drinkgewoontes. Te lang sporten, waardoor het lichaam spieren als voedingsbron gebruikt voor energie, zou ook kunnen zorgen voor een onaangename geur. Onze laatste tip luidt: drink dagelijks voldoende water zodat het lichaam zich goed schoon kan houden en eet gevarieerd groenten en fruit. Een schoon lichaam van binnen ruikt beter van buiten!

Heeft een vraag of opmerking over dit onderwerp? Vertel het ons gerust, wij geven geheel vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
1 https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-0588-z
2 https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/deodorants

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje