0
Zeg nee tegen zonneblaasjes

Zeg nee tegen zonneblaasjes

Geplaatst op 28 April 2022
Zonneblaasjes natuurlijke bescherming astaxanthine zomer aloe vera zonverzorging minerale filters milieu

Wat zijn zonneblaasjes en hoe kom je er vanaf?

Zon, zee, strand en.. zonneblaasjes? Zonneallergie is feitelijk een heftige reactie van de huid op een 'normale' hoeveelheid (zon)licht. De meest voorkomende vorm van zonneallergie noemen we PMLE (Polymorfe Lichteruptie). Het uit zich met name in roodheid en jeukende bultjes op de huid bij blootstelling aan UV-licht.Synthetische filters in zonnecosmetica bieden bescherming tegen UV-licht. Het nadeel is dat ze doorgaans geen bewuste keuze zijn voor ons lichaam3, of voor het leven in de zee.

Geloof het of niet, zonneblaasjes hebben in veel gevallen weinig met een 'foutje' van het lichaam te maken. In veel gevallen zijn het huidverzorging, medicatie of bepaalde synthetische stoffen die de huidreactie kunnen veroorzaken op UV-licht. Meest opmerkelijk is nog wel dat ook zonverzorgingsproducten ingrediënten kunnen bevatten die zonneblaasjes kunnen veroorzaken. Een bekende stof die dit veroorzaakt is Oxybenzone2, ook wel aangeduid als Enzophenone-3. Van dit ingrediënt is bekend dat het helaas voor blaasjes en andere klachten kan zorgen. Daarom adviseren wij om bij klachten alle huidverzorging goed onder de loep te nemen.

Minerale en synthetische filters in zonnebrandcrème
Wanneer u denkt dat de klachten misschien wel veroorzaakt kunnen worden door uw cosmetica, kunt u overgaan op een zonnebrand met minerale filters. Minerale filters zoals zinkoxide en titaandioxide zijn doorgaans vriendelijk en veilig in gebruik. Ze laten een filmlaagje achter op de huid en beschermen tegen zowel UVA- als UVB-licht. Dit is een vriendelijker alternatief voor ons én voor het milieu. 

Een goede zonnebrandcrème herkent u aan de verpakking. Er staat dat het product tegen UVA en UVB stralen beschermd. Tevens vermeldt verpakking de beschermingsfactor, herkenbaar aan de letters SPF, wat Sun Protection Factor betekend. Merken als Weleda, Biosolis en Earth Line gebruiken gegarandeerd alleen minerale filters. Ze zijn natuurlijk en bewust milieuvriendelijk. Goed nieuws voor onze huid en onze Aarde!

Zonneblaasjes voorkomen?
U kunt zonneblaasjes voorkomen door de zon te vermijden tussen 11:00 en 15:00 uur. Zorg voor bedekkende kleding en een goede zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Toch in de zon geweest? Dan adviseren wij u om een product met Aloë Vera gebruiken, zoals Irriderm gel van Earth Line. Irriderm werkt direct verkoelend en helpt roodheid en blaasjes te herstellen. Scutellaria zou ingezet kunnen worden ter mogelijke verlichting bij zonneblaasjes. Tevens kunt u antihistaminica inzetten tegen jeuk, zoals Reactine.

Natuurlijke bescherming
Planten en algen beschermen zichzelf dagelijks tegen overvloedig zonlicht. Neem bijvoorbeeld Edelweiss! De bloemen van de edelweissplant, die ook in natuurlijke zonverzorgingsproducten worden verwerkt, bevatten antioxidanten en flavonoïden die bijdragen tot de binding van vrije radicalen. Bij overvloedig zonlicht geven plantcellen een signaal4 af waardoor er een beschermlaagje wordt gemaakt, net zoals wij een laagje zonnebrandcrème zouden smeren. Door Edelweissextract toe te voegen aan zonverzorging wordt onze huid beter beschermd tegen nadelige effecten van zonlicht, zoals vroegtijdige huidveroudering.  

Algen en plankton beschermen zich met een carotenoïde genaamd astaxanthine.5 Astaxanthine is rood-roze van kleur en wordt aangemaakt ter bescherming tegen de nadelige effecten van zonlicht. Dieren die veel van deze stof eten krijgen de welbekende rood-roze kleur van flamingo's. Astaxanthine is een van de krachtigste antioxidanten en vrijeradicalenvangers die in de natuur voorkomen. Het is dus daarom dat supplementenontwikkelaars dit stofje graag toevoegen aan verschillende (zon)producten!

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
https://www.henw.org/artikelen/zonneallergie 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16433806/
https://www.researchgate.net/publication/225051747
https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/04/hoe-beschermen-planten-zich-tegen-teveel-zonlicht
https://www.orthokennis.nl/artikelen/astaxanthine-zeer-krachtige-en-veelzijdige-carotenoïde

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje