0
Eelt, likdoorns en kalknagels

Eelt, likdoorns en kalknagels

Geplaatst op 31 Mei 2023
voetverzorging nagels schimmel kalknagels eelt

+ instructies tegen kalknagels!

Eelt, likdoorns en kalknagels zijn voor velen (lik)doorn in het oog. Hoe komen we van onze cosmetische voetprobleempjes af? U raad het al, het thema van dit adviesblog is voetverzorging. We gaan het hebben over eelt en likdoorns en we sluiten af met uitvoerige instructies voor het genezen van kalknagels. Veel leesplezier!

Maakt u zich maar niet te veel zorgen over het uiterlijk van uw voeten, want u zorgen maken kan zorgen voor stress, wat indirect het uiterlijk van de voeten (of eigenlijk, het gehele lichaam) negatief kan beïnvloeden. Kijk klik of tik hier als u meer wilt lezen over de gevolgen van stress en wat we eraan kunnen doen om minder te stressen.

Wat is eelt?
Eelt is een dikke, droge huidlaag die hard aanvoelt. Eelt ontstaat door zich herhalende druk of wrijving op gedeeltes van de huid.1 De manier van lopen en het type schoeisel beïnvloeden de vorming van eelt aan de voeten. Bij zwaar fysiek werk ontstaat er geregeld eelt aan de binnenkant van de handen en voeten. Iemand die dagelijks op de knieën zit (zoals bijvoorbeeld een stratenmaker) kan eelt op de knieën krijgen. Eelt op de ellebogen kan ontstaan door te leunen op tafel. Eelt is geen ziekte en het is ook niet besmettelijk. Het is een laagje van dode huidcellen dat dient om de huid te beschermen. Eelt is niet schadelijk, u hoeft er niet mee naar een specialist te gaan, tenzij u er pijn of ongemak door ervaart.

Wat zijn likdoorns?
Likdoorns (ook wel eksterogen genoemd) zijn een type eelt met een kern die de huid in gaat.1,2 Aan de binnenkant van de tenen is deze kern zacht, aan de buitenkant van de voeten kan de kern hard zijn. Likdoorns kunnen ontstaan door schoenen die niet goed passen. Ook komen likdoorns voor bij mensen die op hoog niveau sporten, bij diabetes patiënten en soms helaas ook bij mensen met geamputeerde ledematen. Sommige specialisten zijn van mening dat likdoorns meer een symptoom zijn dan een opzichzelfstaand probleem, gezien het een teken is dat druk onregelmatig verdeeld wordt op de huid.2 Ook likdoorns zijn geen ziekte en ze zijn niet besmettelijk.

Eelt en likdoorns verwijderen
Wilt u van die verharde huid af? Een makkelijke manier om op de iets langere termijn van eelt af te komen is door een crème te smeren met een hoog percentage (18%) van het stofje Ureum. Zo’n crème brengt u één tot twee keer per dag aan op de eeltplek/likdoorn, waarna uw huid, door de werking van ureum, de verharde huid zal afstoten. Na twee weken tot 30 dagen is uw huid zachter. Daarna kunt twee tot drie keer per week een crème gebruiken met een lager percentage Ureum, zodat de huid zacht en eeltvrij blijft.

Bij likdoorns kunt u tevens pleisters gebruiken met een gelkussentje erin zodat de huid ontlast wordt. Wanneer u in de zoekbalk van onze website woorden typt zoals eelt, likdoorn of ureum, zult u zelfzorg producten treffen die kunnen helpen bij het verwijderen van eelt en likdoorns. Wij hebben hulpmiddelen in het assortiment die verlichtend werken bij druk en ongemak, zoals pleisters en topjes voor de tenen.

Let op:
Likdoorns gaan niet zomaar vanzelf weg. Het is verstandig om de oorzaak van uw likdoorn op te sporen. In sommige gevallen, zoals wanneer u niet meer zonder ongemak kunt lopen, is het beter om naar de pedicure te gaan met uw klacht. Ook handig om te weten, een likdoorn is totaal wat anders dan een wrat. Wratten worden veroorzaakt door een virus en zijn wél besmettelijk.

Kalknagels, een eindeloos verhaal?
Kalknagels komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De reden hiervoor is tot nog toe onbekend.3 Kalknagels zijn besmettelijk. Het overgrote deel van schimmelinfecties aan de nagels wordt veroorzaakt door schimmels die zich voeden met stoffen die voorkomen op onze huid, haren en nagels. Kalknagels, ofwel Onychomycosis van de grote teen, is één van de moeilijkst te genezen huidschimmels die we kennen.3 Het kan wel een jaar duren voordat de kalknagel volledig genezen is. Daarnaast is er ook nog kans dat het terug komt. De situatie kan hopeloos lijken maar er is echt veel wat u zelf kunt doen. Door nauwkeurig te werk te gaan wijst u deze ongenode gast definitief de deur!

Aan de slag
Als eerste kunt u bepalen of u zelf de kalknagel wilt genezen, of dat u beter even naar de specialist kunt gaan, zoals de huisarts of een goede pedicure. Doet u het zelf? Lees dan verder!

U heeft de volgende zaken nodig:
- Een goede kalknagelolie zoals bijvoorbeeld Ferula van Aromed. Waarom Ferula? Omdat onze klanten daar zeer goede ervaringen mee hebben.
- Een nagelknipper die u alleen voor de tenen gebruikt. Waarom? Om besmetting met andere nagels te voorkomen.
- Kartonnen wegwerpvijltjes. Waarom? Om de nagel op te vijlen zodat de olie goed in alle lagen van de nagel kan dringen. Daarna gooit u het vijltje weg om besmetting met andere nagels te voorkomen.

Zo gaat u te werk:
Stap 1: Knip de teennagels kort. Het is belangrijk om de teennagels altijd kort te houden, voor voetcomfort en om bacteriën en schimmels onder de nagels te voorkomen. Na het kortknippen kunt u de nagel opvijlen. Dit doet u met een kartonnen wegwerpvijltje, op de platte bovenkant van uw nagel. Dit kunt u één keer per week herhalen.

Stap 2: De olie twee keer per dag aanbrengen op de aangedane nagel(s). Er zit een kwastje in het flesje. Een tip van ons is om het flesje kalknagelolie op uw nachtkastje te plaatsen. Zo wordt het ’t eerste dat u doet na het ontwaken en het laatste voor het slapengaan. Maak er maar een gewoonte van want dit blijft nodig totdat de nagel helemaal gezond uitgegroeid is. Hou vol!

Stap 3: Een kalknagel verdwijnt niet zomaar, de nagel moet helemaal uitgroeien. Wanneer u stopt met het aanbrengen van de olie, komt die schimmel gewoon weer terug. Het is dus echt belangrijk om consequent te zijn in het aanbrengen van het door u gekozen middel. Ook wanneer het lijkt dat de kalknagel genezen is, blijft het belangrijk om één maal daags kalknagelolie aan te brengen, zodat de vervelende schimmel echt weg blijft.

Top Tips
- Kalknagelschimmels zijn gek op een warme, vochtige omgeving. Hoewel mensen liever hun tenen verstoppen, is het beter om open schoenen te dragen. Wanneer u echt de tenen niet wilt laten zien, kunt u katoenen sokken in sandalen overwegen.
- Geef al uw schoenen een antischimmelbehandeling met een speciale schimmelspray of poeder.
- Vermijd synthetische schoenen, sokken en panty’s. Ga liever voor katoen en ander ademend materiaal.
- Vermijd normale nagellak. Het is begrijpelijk om de nagel(s) te willen verstoppen maar het is echt beter om de nagel te laten ademen, als u van de schimmel af wilt.

Bent u er nog? Dat was een lang verhaal! Wij hopen dat we u hebben kunnen informeren over dit onderwerp. Wilt u meer informatie? U kunt ons gerust en geheel vrijblijvend om advies vragen. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
https://www.britannica.com/science/callus-dermatology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4047123/

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje