0
Weg met stress

Weg met stress

Geplaatst op 2 December 2022
stress magnesium saffraan valeriaan feestdagen

Soms kan het leven ontzettend stressvol zijn. Wij geven u graag tips en trucs om stress te verminderen! Maar voordat we de hulpmiddelen in duiken, is het verstandig om vast te stellen wat stress precies is. Wat gebeurt er in ons lichaam wanneer we ons gestrest voelen?

In het jaar 2020 gaf 17,7% van de Nederlandse mensen boven de 18 jaar, meer dan 3 miljoen mensen in Nederland aan, last te hebben van (heel) veel stress.1 Werkdruk, sociale verwachtingen en ziekte zijn maar een paar voorbeelden van situaties die stress kunnen veroorzaken. De oorzaak van stress varieert per persoon en ieder mens ervaart stress anders.

Stress en het lichaam
Stress speelt zich gedeeltelijk af in ons brein. Hierbij fungeert het brein als een soort controlecentrum.2 Wanneer er door ons gevaar waargenomen wordt, stuurt het brein een signaal naar de bijnieren dat er adrenaline aangemaakt moet worden. Adrenaline is een stof die ervoor zorgt dat wij zo snel mogelijk kunnen reageren op een gevaarlijke situatie.2

Wanneer het gevaar langer aanhoudt, geven de hersenen opnieuw een signaal door. Dan maakt de bijnierschors cortisol aan.2,3 Cortisol is een stresshormoon dat de bloedsuikerspiegel laat stijgen, waardoor het lichaam meer energie krijgt om te presteren. Cortisol zorgt tevens voor een verhoogde hartslag waardoor zuurstof sneller door het lichaam gepompt wordt.2 Zodra het gevaar voorbij is, zet het brein een systeem in werking waardoor de aanmaak van cortisol stopt.4 De hartslag en bloedsuikerspiegel normaliseren en het lichaam komt weer tot rust. Dit gaat gepaard met een gevoel van opluchting.4

Met het oog op het voorgaande klinkt stress best wel nuttig, nietwaar? Het lastige van stress zit hem in de 'definitie van gevaar' volgens ons brein. Bijvoorbeeld: het openen van een factuur kan gepaard gaan met dezelfde lichamelijke stressreactie als het zien van een roofdier. Helaas is wegrennen van een factuur vrijwel onmogelijk en blijft het lichaam cortisol produceren, totdat de situatie opgelost is.

Wij kunnen zelf een stressreactie in ons lichaam veroorzaken door aan dingen te denken die helemaal niet leuk zijn. In sommige gevallen is het best moeilijk om gedachten los te laten, met als gevolg dat het gevoel van opluchting niet komt – het lichaam blijft cortisol produceren, wat nadelige effecten kan hebben.3,5 De aanmaak van cortisol zorgt namelijk voor het tijdelijk uitschakelen van ons immuunsysteem.3,5 Tevens worden onder invloed van cortisol aminozuren in de spieren afgebroken. Aminozuren worden omgezet naar glucose en dan gebruikt als lichamelijke energie om 'weg te rennen.' De grotere vraag naar glucose maakt dat we sneller geneigd zijn om ongezonde voedingskeuzes te maken. In plaats van onze gedachten te kalmeren, vinden we heel eventjes rust in bijvoorbeeld koek en snoep. Er gebeurd natuurlijk nog veel meer in het lichaam wanneer we stress ervaren. Wat u hierboven leest is de theorie in een notendop.5

Nu we een idee hebben van wat stress is, kunnen we kijken naar welk hulpmiddel er het beste bij uw situatie past. Natuurlijk kunt u ons ook geheel vrijblijvend om advies vragen.

Magnesium
Heeft u last van vastzittende spieren? Lichamelijke spanning kan effectief verminderen met behulp van magnesium. Magnesium is een mineraal dat de spieren nodig hebben om te ontspannen. Een ontspannen lichaam valt beter in slaap en met een uitgerust lichaam kan de wereld een stuk vriendelijker aanvoelen. Krampscheuten kunnen een teken zijn van een magnesium tekort. Meer lezen? Klik dan hier voor onze blogpost over magnesium!

Valeriaan
Valeriaan is een voorbeeld van een natuurlijke rustgever in onrustige (sociale) situaties. Het haalt de scherpe kantjes er vanaf, wat ook nuttig kan zijn bij het stoppen van ‘slechte gewoontes’ zoals roken, of het drinken van alcohol. Valeriaan wordt doorgaans gebruikt bij examenstress, podiumvrees, faalangst en algemene gevoelens van onrust.

Saffraan
Bij sombere gedachtes kan Saffraan extract helpen. Saffraan is een echte mood lifter! Het humeur-verbeterende effect komt onder andere doordat saffraan bijdraagt aan de productie van serotonine en dopamine. Deze twee stofjes maken ons blij én beter bestand tegen stress.7

Al met al is het een kunst om rust te vinden in de wereld van prikkels en stimuli. Een kleine tip van ons is om lekker naar buiten te gaan, ook wanneer het koud of donker is. Zuurstof, licht en beweging zijn belangrijk voor het goed functioneren van het hele lichaam. Er zijn natuurlijk nog veel meer methodes om rust te vinden. Wilt u hier meer over lezen? Of is er een ander onderwerp waar u graag over meer over zou willen weten? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn er voor u!

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
1 https://statline.rivm.nl/#/RIVM/nl/dataset/50083NED/table
2 https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-the-stress-response
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31249398/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553141/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/
https://pursuit.unimelb.edu.au/articles/we-wish-you-a-stress-free-christmas
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/saffron

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje