0
Het specerij dat uw dag verlicht!

Het specerij dat uw dag verlicht!

Geplaatst op 30 Oktober 2023
mood saffraan smoothie crocus sativus

Saffraan wordt al zo’n 4000 jaar door de mensheid gekweekt. Waarom, vraagt u zich wellicht af? Dat leggen wij u graag uit in deze editie van ons blog!

Wat is saffraan?
Saffraan wordt gemaakt van gedroogde stampers van de saffraankrokus, een bloem die wat lijkt op onze voorjaarskrokus, maar zeker niet hetzelfde is. Landen waar saffraan wordt gekweekt zijn onder andere: Italië, Bulgarije, Iran, Turkije en Griekenland. De stampertjes van saffraan worden met de hand geoogstDoor het arbeidsintensieve productieproces is saffraan een van de duurste specerijen ter wereld en wordt het zelfs als waardevoller beschouwd dan goud!

Saffraan wordt al duizenden jaren gebruikt als als kleurmiddel voor zowel voeding als textiel. In het oude Perzië stond saffraan symbool voor elegantie en rijkdom. Het was destijds zo veel waard dat het geaccepteerd werd als betaalmiddel! De oude Grieken gebruikten saffraan en kaliumwater om hun zwarte haar te bleken. De smaak en geur van saffraan komen voort uit de stoffen picrocrocin en safranal. De kleurstof in saffraan wordt crocine genoemd. Crocine is verantwoordelijk voor de kenmerkende oranje-rode kleur die saffraan zowel aan voeding als textiel verleent.1

Saffraan in de moderne tijd
De boeddhistische monniken van Theravada dragen saffraangeverfde gewaden als een eeuwenoude traditie. Er wordt aangenomen dat dit het dichtst in de buurt komt van wat de oorspronkelijke Boeddha en zijn discipelen droegen. Voor sommigen staat de kleur symbool voor het kloosterleven en verlichting.

Saffraan staat in Scandinavië symbool voor licht in de donkere wintermaanden. Op 13 december vieren ze daar het lichtfeest van Sint Lucia. Sint Lucia was een heilige vrouw uit het oude Romeinse rijk, die bekend stond om haar vrijgevigheid. Sint Lucia gaf haar rijkdommen aan de armen en bracht licht en geluk. In het noorden van Noorwegen is de zon gedurende 7 weken niet zichtbaar tijdens de winter. U kunt zich voorstellen dat zo'n lichtfeest veel betekenis heeft voor mensen die wekenlang geen natuurlijk zonlicht kunnen ervaren. Tijdens de viering van Sint Lucia worden er broodjes gebakken die ze Lussekatt (vertaald: Lucy kat) noemen. En daarin voegen ze, jawel, saffraan! De fleurige oranje broodjes worden gegeten ter viering van het licht.

Wat velen niet weten is dat saffraan ook nog een ander effect heeft: het is een echte moodbooster! Dit komt door het effect van saffraan op de hersenstofwisseling. Op die manier kan men toch (inwendig) een vorm van licht voelen. De wintermaanden zijn koud en donker. Winterdepressie is helaas een veelvoorkomende aandoening. Naast frequent gebruik van vitamine D3 kan saffraan worden toegepast om de duisternis in het hoofd te verdrijven. Het symbool van Sint Lucia is een lantaarn. De naam Lucia komt van het oude woord 'lucifer' en betekent: lichtbrenger.

Uw dagelijkse Mood Booster?
Studies met mensen als proefpersonen2 hebben laten zien dat saffraan een krachtig humeurverbeterend effect kan hebben! Bovendien zou saffraan het geheugen verbeteren, vooral bij onrust. Ook kan het plantje van invloed zijn op de verbetering van het reactievermogen. Er zijn geen nadelige bijwerkingen gevonden bij het gebruik van saffraan, in tegenstelling tot moderne middelen die doorgaans worden gebruikt bij langdurige gevoelens van somberheid.2 Een opmerkelijke eigenschap is dat saffraan tevens een aanvullende invloed zou kunnen hebben op middelen tegen somberheid en een down gevoel. Zou saffraan misschien voor u de oplossing kunnen zijn voor een positief gevoel? Overleg bij medicijngebruik altijd met uw arts of gezondheidsadviseur.

Toepassingen in de keuken
Rijst, risotto, kip en soep kunnen heel lekker worden door de toevoeging van één of meerdere draadjes saffraan.3 Wanneer het wordt meegekookt laat saffraan zijn prachtige kleur los waardoor het hele gerecht oranje/rood zal kleuren. Het is ook leuk om het een keer door de stamppot te mengen! Saffraan in voeding symboliseert gastvrijheid en vrijgevigheid.

Saffraan wordt met recht al duizenden jaren gebruikt in de keuken! Dit luxueuze kruid geeft een heerlijke aromatische smaak en een prachtige rood-oranje kleur aan uw gerecht bij verhitting. Liever een snelle mood-booster? Voeg het gedroogde kruid zonder verhitting toe aan uw smoothie of proteïneshake. Zo heeft u in een handomdraai een makkelijk in te nemen bron van blijdschap en positiviteit.

Tot slot
Saffraan heeft ontzettend veel positieve eigenschappen. Daarom worden deze krokussen al duizenden jaren door ons mensen gekweekt en toegepast in voeding en kleuring. Zelfs de wetenschap is het erover eens dat saffraan voor verschillende persoonlijke omstandighedenzeer gunstig kan werken. De positieve eigenschappen zijn ook laagdrempelig, omdat het zonodig in uw voeding werkt kan worden. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of is er iets anders waar u graag meer over zou willen lezen? Vertel het ons! Wij zijn er voor u.

Adviesdrogisterij.nl

Referenties:
https://www.mdpi.com/2079-9284/6/4/63 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266642/
3 https://www.adviesdrogisterij.nl/gezondheid/voeding/phytoforsan-saffraan-500-mg

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i

*gratis verzending of *2 stuks gratis verzending is van toepassing op zendingen in Nederland en België.

Uw winkelmand is bijgewerkt.
direct afrekenen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld u nu aan en ontvang meteen €5,- shoptegoed i
inschrijven
Kies het land van verzending.
Nederland
België
Duitsland
Frankrijk
Luxemburg
Spanje